Verdrinking in zwembad van Genk

Maandag 2 april 2012. De vijf jaar oude jongen die zaterdagmiddag 31 maart bijna verdronken is in het zwembad van Genk ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar zijn toestand is stabiel. De burgemeester van de Limburgse stad, Wim Dries, meldde dat zondag. Het kind werd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Leuven. Lees hier meer over in Het Nieuwsblad.

Ondanks de kwaliteit van de opleidingen en hun professionaliteit, worden redders  geconfronteerd met de grenzen van de menselijke waakzaamheid. Een continue controle van het totale zwemwater is onmogelijk. Dit is meermaals gebleken uit studies, die sinds tientallen jaren worden uitgevoerd door  wetenschappelijke en medische experts. Hoge temperaturen en lichtreflectie zijn zeer belangrijke factoren.  De uitdaging in termen van verdrinking is het minimaliseren van de tijd dat het slachtoffer onder water is. Het is essentieel om zo snel mogelijk op te treden. Mocht de drenkeling binnen een minuut op de kant zijn, dan kunnen dramatische gevolgen namelijk voorkomen worden.

In de afgelopen decennia zijn computer gestuurde technologieën ontwikkeld, die abnormale situaties in een zwembad binnen enkele seconden detecteren. Hierdoor wordt de mogelijkheid op een verdrinking verkleind, maar is men ook sneller bij een slachtoffer.  Seconden die van levensbelang zijn!

Een vergelijkbaar verdrinkingsgeval zoals in Genk is die van een aantal jaar geleden in het Belgische Neder-over-Heembeek. Hier verdronk een man bijna, die dankzij het Poseidon systeem snel gered kon worden. Hierbij bleef het slachteroffer zonder ernstige gevolgen. Een afbeelding van het scherm destijds is hieronder te zien. Het filmpje van het systeem is op internet te zien via deze link.

Hoe het systeem precies werkt, wordt in de onderstaande graphic getoond. Een netwerk van onderwater- en/of bovenwatercamera’s wordt aangesloten op een computer waarna het systeem analyses maakt  in real-time. De bewegingen van zwemmers worden gedetecteerd en er volgt een waarschuwing binnen enkele seconden in geval van een mogelijke verdrinking. Het systeem, als het ware het derde oog van de redders, maakt tevens back-ups van de filmfragmenten.

In Europa zijn inmiddels ruim 200 zwembaden uitgerust met het in Frankrijk ontwikkelde Drenkelingendetectiesysteem. Dit heeft al 20 levens gered! In België zijn de 6 zwembaden van Brussel, evenals het zwembad B. Bion de Saint Gilles met dit systeem uitgerust. De baden van de steden Ciney en Braine-le-Comte hebben eveneens besloten om deze technologie toe te gaan passen. Aan de andere kant van de grens, op ongeveer dertig kilometer van Genk, wordt het systeem momenteel geïnstalleerd in het in aanbouw zijnde nieuwe Geusseltbad te Maastricht.


← Terug naar nieuws

Meer dan 15 jaar een scherpe focus

Neem contact op voor een helder advies.

Wij stellen u graag onze referenties voor.

Uiteraard hebben wij in de 15 afgelopen jaren al heel veel projecten mogen maken en verzorgen. Verspreid over Nederland en van klein tot groot. Projecten waar we steeds met veel enthousiasme onze schouders onder hebben gezet. We tonen u graag een selectie van onze referenties.